Kender du én med mange vinylplader – så giv en pladespiller i gave

Selvom vinylplader måske ikke er den mest moderne måde at lytte til musik på, og selvom der ikke er ret mange, der gør det, så er der stadig en del mennesker, der har en pæn samling af vinylplader. Kender du én, der har det, så vil en pladespiller være den perfekte gave, så alle de gamle plader kan støves af og høres igen.

Men kan du stadig købe pladespillere? Selvfølgelig kan du det. Skal det være en gammel én, kan du forsøge dig i en genbrugsbutik, der sælger elektronik, men tjek lige, at den virker, før du køber den.

Du kan altså også stadig købe nye pladespillere. Og pladespillere findes både som rejsepladespillere, nydesignede pladespillere, retro pladespillere og meget andet. Find en pladespiller her.

Hvad er en vinylplade?

De første vinylplader kom på gaden i 1948. De afløste de plader, der kaldtes for 78’ere, som var en plade, der var lavet af asbest og shellak, og de kørte med 78 omdrejninger i minuttet.

Vinylpladerne er selvfølgelig lavet af vinyl, og de findes som ep’er og lp’er. Ep’erne kører med 45 omdrejninger i minuttet og er mindre end lp’erne, som kører med 33½ omdrejning i minuttet.

Og det skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvis du køber en pladespiller i gave – har han/hun begge dele eller kun én af slagsen. For pladespilleren skal jo kunne køre pladen i den hastighed, der er nødvendig, for at musikken lyder, som den skal.

Senere blev vinylpladerne afløst af cd’er, der kom på markedet i 1980. Og da forventedes det faktisk, at vinylpladerne ville dø – eller i hvert fald komme på museum.

Men det skete ikke. Der er stadig nogle, som synes, at lyden fra en vinylplade lyder tusind gange bedre end fra en cd.  Og som synes, det er en helt speciel følelse at sætte en plade på pladespilleren, føre pickuppen hen på pladen – eller trykke på knappen, der gør det – og så bare læne sig tilbage og lytte til tonerne.

Vælg den rigtige pladespiller

Som nævnt er det vigtigt, at du tjekker, hvor høj skivehastighed pladespilleren har. Mange pladespillere er dog designet, så de kan køre med begge dele eller sågar alle tre hastigheder.

Nogle pladespillere kan også optage, mens pladen afspilles. Så har din ven mulighed for at indspille sine plader digitalt.

Vær også opmærksom på, at nogle pladespillere skal tilsluttes elnettet, mens andre virker med batterier – ofte opladelige batterier.