Svendegaver

Så er der snart svendegilde! Svendegildet er en festlig og velfortjent afslutning på læretiden, og han eller hun fortjener både en behørig fejring og en velment gave. Men hvad skal du så give til nyudlært svend? Vi har samlet et par velovervejede gaveidéer, som vi tror, en svend helt sikkert vil kunne få glæde af.

Der er selvfølgelig forskel på, hvad en ”god” gave er afhængig af person, temperament og smag og måske endda også typen af job, som svenden er blevet udlært til – og husk, at et svendegilde også kan fejres, når det ikke drejer sig om håndværksfag, som for eksempel butiksuddannede og andre.

Sikkert er det, at det er en festlig begivenhed, som nok skal udmønte sig i en sjov dag. God fornøjelse, tillykke med svenden og held og lykke med gavejagten. 

Den betænksomme gave til et svendegilde

Giv en gave med både kærlighed og omtanke – så gør det ikke noget, at den er af lidt mere praktisk karakter.

 • Sørg for festen – Det er nok de færreste nyudlærte svende, der har mange penge at rutte med lige efter, at de er blevet udlært. Giv en kærlig gave, og lov på forhånd at sørge for eksempelvis mad/catering eller alkohol.
 • Sko – Fine festsko eller superflotte sneakers – begge kan være en rigtig fin gave, til manden eller kvinden, der holder svendegilde. Husk for alt i verden at få den rigtige størrelse og undersøge muligheden for at bytte for alle tilfælles skyld. Find inspiration her.
 • Parfume – Hold tungen lige i munden og næsen ikke i sky. Hvis du kender hans eller hendes yndlingsparfume – eller ved lige netop hvilken én, der går og drømmes om – kan en lækker parfume også være en udmærket gave. Find det her.
 • Personlige metalfigurer - Giv den nyudlærte svend en flot metalfigur der illustrerer hans eller hendes håndværk eller uddannelse. Find inspiration her.

Svendegaver med action i

Fart over feltet! Giv den unge svend noget at bruge alt det krudt-i-røven på. Giv en svendegave med fart i eller en sjov gave, som ikke tager det hele så seriøst.

 • Ready, set, go! – Giv et gavekort til en dag med action i. Det kunne være paintball, en dag på en racerbane, faldskærmsudspring, klatring. Mulighederne er uendelige! Find inspiration her.
 • Gadgets – Alt fra fadølsanlæg derhjemme, til barskab med lys og lyde, en drone eller et badedyr der giver både smil og opmærksomhed på stranden til sommer. Giv den gas og køb en hel række sjove gadgets, som du måske selv ville ønske, at nogen gav til dig engang. Find inspiration her.
 • Koncerter – Giv et gavekort eller ligefrem en fysisk billet (hér mener vi selvfølgelig to, så svenden ikke skal tage alene afsted) til en koncert, som du ved han eller hun ville kunne lide – gerne sammen med en række ølbilletter til når festrusen har fortaget sig lidt igen. Find ideer til gavekort her.
 • Madkursus – Skarp i et køkken? Med mindre vi taler om en nu udlært kok, er evnerne i et køkken måske til at overse. Giv et madkursus! De rammer virkelig bredt og dækker over alt fra hotdogs, til kager, BBQ og sushi – og mere endnu! Find inspiration her.

Til både svend og hjem

Giv en gave, der glæder mere end én – både svend, lejlighed og besøgende gæster.

 • Til køkkenet – Køkkengadgets kan man måske godt få for meget af, men gode basisting går aldrig af mode. Giv nogle flotte tallerkener eller andet service, en god pande eller gryde eller andet, som du ved, at der er mangel på i køkkenet. Find inspiration her.
 • Til hjemmet – Giv en flot designlampe, enten én, der kan stå selv eller til over køkken- eller spisebordet. Eller hvad med et flot bord? Eller måske en ny sofa, der kan udskifte den gamle og udslidte, som ikke er værd at sidde på. Find inspiration her.
 • Designgaven – Giv en flot skulptur, der kendetegner den profession, som svenden er uddannet inden for, og som kan stå på hylden til evigt pyntende minde. Den kan for eksempel være lavet i glas, metal eller træ. Du kan finde sjove, særlige og kreative ting på designmarkeder, i designbutikker og mange steder online. Eller du kan finde inspiration her.

De nemme svendegaver

Det behøver faktisk slet ikke være kompliceret at finde gode svendegaver. Du kan altid vælge en af de nemme løsninger.

 • Gavekort - Skal det være hurtigt, nemt og brugbart for gavemodtageren, så find eksempler på gode gaverkort du kan give her.
 • Pengegaver - Den mest kedelige, men meget brugbare gave for enhver er kontanter. Og du kan få ideer til kreative pengegaver her.
 • Oplevelser - Der findes næppe mennesker der ikke ønsker nye og spændende oplevelser, og ofte er det nemt at finde unikke oplevelser som gavemodtageren ikke har prøvet før. Find gode oplevelselsesgaver her.

Svendegaven med tema i

Nu er det jo som sagt et svendegilde, som vi her har med at gøre. Giv en temabetonet svendegave, som altid vil minde ham eller hende om denne dejlige dage og fest.

 • Arbejdsgaven – Er han for eksempel blevet udlært tømrer? Giv ham en gave, som han kan bruge til en træhandel eller en trælast - eller køb værktøj. Er det for eksempel en frisør, der er blevet udlært, kan du glæde ham eller hende med et virkelig specielt og flot frisørsæt eller måske en saks eller kam. Kok? Giv ham en lækker, japansk kniv, som kan holde i årevis!
 • Nørdet chokolade – En chokoladegave behøver ikke at være kedelig – selvom den måske ikke holder så længe. Giv ham eller hende en chokoladegave, der giver tydelige hentydninger til deres fag. Det kan være en mekaniker lavet i chokolade, en stor chokoladesaks eller alle mulige (og umulige) andre muligheder. Find chokoladegaver her.
 • Smykker – Lad fantasien få frit løb, men hold temaet på ‘udlært svend’. Det kunne for eksempel være en halskæde, et armbånd eller øreringe med en sølvpensel til maleren, en kagerulle til bagermesteren, en kokkekniv til kokken, en lås til låsesmeden eller andet som vedhæng alt efter deres profession. Find inspiration her.

Find flere ideer til gode gaver til ham her eller til hende her.