Gave til 10-årig

Hvad giver man i gave til en 10-årig? Står du og mangler inspiration, er du kommet til det rigtige sted – herunder har vi nemlig samlet en række forslag til gaver, der giver glæde. I 10-årsalderen er udviklingen i fuld gang, og samtidig nærmer teenagealderen sig med hastige skridt.

Men selvom man måske er ”stor”, så er man ikke helt færdig med at lege og lære at stå på egne, små derfor kan gaverne sagtens være både mere praktiske og komplekse. 

At læse og lære er en vigtig egenskab

 • Bøger – Klassikere som Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Halfdan Rasmussens ABC og alle de andre bøger, som du selv læste som barn, går aldrig af mode. Du kan også sagtens forsøge dig med mere komplekse historier og eventyr, som for eksempel Narnia eller Erik Menneskesøn – eller en ny spændende bog, som du falder over. Find dem her.
 • Brætspil – I 10-års alderen bliver det sjovt og nemt at købe spændende og udviklende spil, der udfordrer og udvikler logisk tænkning, matematik, farvelære, hukommelse og paratviden – der findes et væld af brætspil til rådighed, når barnet kommer op i dén alder. Husk også at kigge på kortspil og terningspil, som også kommer i hundredvis af varianter. Find dem her.
 • Computerspil – Giv forældrene en velfortjent pause og find et spændende computerspil. Det kan være alt fra strategi over actionspil til kampspil – eller noget helt fjerde, som du falder over. Kig dig omkring og se på udvalget. Det er samtidig en god idé at kigge på det anbefalede alderstrin på pakken. Find dem her.

Bløde pakker kan sagtens være et hit hos 10-årige

Barnekroppen vokser stadig hurtigt, og en tøjgave kan være mere end velkommen – ikke kun for forældre men sandelig også for barnet selv.

 • En fodboldtrøje - Måske mest for drenge, men en fodboldtrøje i de helt rigtige farver fra landsholdet eller yndlingsklubben kan være den perfekte gave til den 10-årige der går op i fodbold. Find inspiration her.
 • Tøj – Vælg noget sejt og flot tøj, som du kunne se den 10-årige blive glad for, gå efter alders-mærkningen i butikken. Find det her.
 • Sjove kostumer – Indianer, prinsesse, superhelt(inde) eller politibetjent? Det behøver ikke kun være fastelavn én gang om året. Giv en sjov gave, der udfordrer eventyrlysten og fantasien. Det kunne også være en sjov hovedbeklædning eller andre ting, der skiller sig lidt ud. Find det her.

Fritidsaktiviteter og leg

Barnet er begyndt at få flere venner og flere interesser. Gaver barnet kan bruge i fritiden, er altid et hit.

 • Ting til værelset – Som 10-årig er man allerede begyndt at finde sin egen stil og forme egne meninger, og ofte vil de gerne selv pynte og tilføje ting til værelset. Giv en sej lampe, dekorationer, figurer eller andet, der kan pynte – kun fantasien sætter grænser. Find eksempler her.
 • Musikinstrumenter – Det er nu violinkarrieren skal sparkes i gang. Eller måske er der gemt en ny Santana eller rockmusiker i barnet. Hør med forældrene, og se dig omkring, der er mange passende instrumenter, der kan få musikglæden til at vokse – og måske sikre dig en plads på første række til den kommende stjernekoncert. Find eksempler her.
 • Sportsudstyr – Alt for mange 10-årige børn sidder for meget foran computeren eller tv’et og bevæger sig alt for lidt – og grovmotorikken skal stadig øves og holdes ved lige. Et fodboldmål og en fodbold til kampe i baghaven eller på vejen, et basketballnet til at skyde hoops, en baseballhandske samt -bold så han eller hun kan øve både boldøje og kasteteknik. Det kunne også være et skateboard eller løbehjul til både transport og seje tricks eller en cykel, så man kan køre frem og tilbage til vennerne selv. Skal grovmotorikken rigtig sættes på prøve, er det også tid til at give mere udfordrende gaver. Det kunne være et balancebræt, hulahopring, jongleringsbolde eller lignende – eller måske en stor, oppustelig bold – en såkaldt yogabold – som man både kan rulle rundt på og sidde på. Find det her.
 • Dukker – Barbie-, Bratzdukker og andre dukker er også stadig et stort hit i denne alder – måske endda nyt tøj til dukkerne? Hvis du har fingrene rigtigt skruet på, kan du endda også selv sy farverigt festtøj til dukkerne, hvis du kender deres mål nogenlunde. Til drengene skal det nok være en Ken- eller actiondukke. Find eksempler her.
 • Fjernstyret legetøj – Gadgets! Og de hurtige og sjove af slagsen. En rigtig racerbil i miniformat eller andre former for biler – eller måske endda en flyvende helikopter eller drone! Der kan gå mange timer og batterier med fjernstyret legetøj – selv de voksne kan fristes til at lege med. Find det her.
 • Dagbog og notesbog – Hemmeligheder samt store og små tanker. Giv den 10-årige fødselar en mulighed for at formulere og nedfælde egne tanker og spørgsmål – uden at de voksne nødvendigvis skal kigge med. Find det her.
 • Læringssæt – Den lille detektiv, den lille kemiker, vi-leger-posthus eller bankmogul. Det er ikke for sent at eksperimentere med fingeraftryk, lup, mystiske blandinger, frimærker og forsendelser eller store penge. Et legesæt er en god kombination af virkelighed og fantasi, og samtidig lærer barnet blandt andet noget om naturvidenskab og samfund. Find eksempler her.
 • Lad kreativiteten spire – Giv kreativiteten frit løb. Find en stor æske med låg og fyld den med alskens ting, som for eksempel glimmertusser, limstifter, farveblyanter, kuglepenne og blyanter, sjove linealer, stempler, figursakse – og masser af papir, karton i farver og glanspapir. Find inspiration her.

Skoleklar

Klar, parat, skolestart. Har der lige været skoleferie, er det måske en god idé at finde ud af, om alt er klart og parat til næste års skolestart.

 • Skoletaske – Måske er det på tide at skifte skoletasken ud. Et nyt penalhus med indhold eller en avanceret lommeregner kan også være en oplagt gaveidé. Find skoletilbehør her.

Opsparing

De fleste 10-årige børn ved godt, hvad de vil have, og hvad de ikke vil have. Det er jo netop derfor, det er så svært at købe det rigtige.

 • Penge eller gavekortKøber du et gavekort eller giver rede penge, kan barnet selv vælge, hvad der skal købes for dem. Selv et lille beløb vækker glæde, for man kan jo altid spare sammen til iPaden, uret, smykket, eller hvad man nu ønsker sig.

Savner du mere inspiration, så tjek vores artikel med gaver til børn. Held og lykke med gavejagten.