Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Gave til dement

Har du en dement i din omgangskreds, synes du måske, det er omsonst at komme med en gave, der måske alligevel ikke bliver forstået eller husket. Men lad det ikke afskrække dig. For selvfølgelig skal den demente da have gaver. Det kan godt være glæden er kort, men den er der, og det er det, der betyder noget.

Demens findes i mange grader, og hvor fremskreden demensen er hos din gavemodtager, skal måske afspejles i gaven. Du kan give en gave, der spreder glæde her og nu, eller du kan give en praktisk gave, der kan skabe glæde længe. Herunder giver vi dig nogle forslag til en gave til en dement person.

Gave, som skaber glæder her og nu

En gave, der skaber glæde her og nu kan gives igen og igen. Ikke fordi den bliver glemt, men fordi den ”forsvinder”.

 • Blomster – Mange demente – måske især kvinder – bliver glade for en buket blomster. Du kan selv komme og aflevere gaven, eller du kan bestille, så der automatisk jævnligt bliver leveret blomster til den demente. Vælg ikke liljer eller hyacinter, som dufter meget kraftigt og kan være til gene. Find inspiration til blomstergaver her.
 • Chokolade – Alle elsker chokolade. En æske, en lille pose eller en lille kurv eller skål med chokolader er en ”sød gave” til en dement. Find gode chokoladegaver her.

Den praktiske gave til demente

Selvom den demente – måske – bor på et plejehjem, så er der altid brug for praktiske ting. Prøv at ringe til hjemmet, og spørg om den demente mangler noget, ellers kig på forslagene herunder.

 • Strømpebukser – Er den demente en kvinde, der går med nylonstrømpebukser, så er det en oplagt idé at give et eller flere par strømpebukser, da de går nemt i stykker. Og fordi man er demens, betyder det ikke, at man er ligeglad med, hvordan man går klædt. Find inspiration her.
 • Hjemmesko – Et par god hjemmesko, der sidder godt fast på foden uden at stramme. Køb nogle der lukkes med velcro, det gør det nemmere for både personalet og den demente. Skoene må også gerne være skridsikre og vaskbare. Find inspiration her.
 • Demenskalender og -ur – Der findes elektroniske kalendere, som er designet med demente for øje. De kan programmeres til at vise tiden, dagen, årstiden, årstallet, hvornår der skal tages medicin og andre aftaler. Kalenderen kan programmeres på afstand, så det kan gøres af en pårørende. Find det og andre demenshjælpemidler her.

Til minde om

En dement person glemmer ikke alt. Tit er barndommens og ungdommens minder intakte, men det der skete for en uge, en dag eller et par minutter siden er væk. Giv en gave, der kan hjælpe den demente med at mindes såvel gamle som nyere dage.

 • Fotos – Sæt billeder i ramme(r) af den dementes omgangskreds – gerne for nogle år siden – hus, kæledyr osv. Det kan være hyggeligt for den demente at kigge på, men også for besøgende og for personalet. Find ideer til fotogaver her.
 • Gæstebog – I en gæstebog kan den demente selv se, hvem der har været der for nylig, men personalet kan også følge med. Find inspiration her.
 • Dufte – Yndlingsduften fra dengang – musk, lavendel, citronmelisse, LdB-cremen, vil kunne vække minder. Køber du deodorant, så køb en roll-on, en spray kan gøre nogle demente kede af det, fordi de synes, det brænder/fryser dem. Find inspiration her.

Gaver der beroliger

Er demensen hos den demente, du kender, meget fremskreden, så er han/hun måske meget urolig og utryg. Du kan give en gave, der dæmmer op for denne uro.

 • Musik – Det kan være yndlingsmusikken, eller det kan være afslappende musik, som bruges ved f.eks. healing og lignende.
 • Trangle eller demensdukke/-kæledyr – Trangles er ting, man kan ”dimse” med – lidt ligesom fidget spinners og lignende. Tangles dæmper den indre uro. Mange demente har et behov for at give omsorg. Demensdukker/kæledyrene vækker og tilfredsstiller dette behov. De er designet med det blik, som gør børn og dyr så tiltrækkende, og de er meget naturtro. Find inspiration her.
 • LED stearinlys – Den blafrende flamme fra levende lys kan også virke beroligende. Men demens og levende lys er en farlig cocktail. LED stearinlys er realistiske og helt ufarlige. Det eneste, der kan ske, er at de løbe tør for batteri – så er der endnu en gaveidé. Find inspiration her.

Find flere gaveideer til demente i vores artikler med gaver til ham eller hende.