Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Mandelgave

I juletiden, og især på selve juleaften, hører der en mandelgave til. Det er en fast tradition i mange familier og noget der både kan vække lykke hos modtageren og en lille smule skuffelse hos dem, der ikke var så heldige at finde mandlen. Heldigvis er der som regel masser af andre gaver i vente for de fleste, når det er december - og vil du være helt på den sikre side, kan du vælge en mandelgave, som kan deles af alle omkring bordet. Hvis modtageren altså har lyst.

Her finder du idéer til årets mandelgave. Uanset om du leder efter en mandelgave til voksne, en gave der kan bruges af alle eller en mandelgave der kan deles.

Gode idéer til årets mandelgave

Vis / Skjul filtre
Viser 7 ud af 7 resultater
Oplevelsesgavekort
Oplevelsesgavekort

Hvis der skal ligge en oplevelse i årets mandelgave, er et såkaldt oplevelsesgavekort en oplagt idé. Der er masser af oplevelser at vælge imellem - til både børn og voksne. 

Pris fra: 100.00 DKK.
Ting til hjemmet
Ting til hjemmet

Der findes masser af fine pyntegenstande - eller brugsgenstande - som kan fås til en pris indenfor budgettet til årets mandelgave. Også fra de kendte brands som Kähler, Georg Jensen og Bjørn Wiinblad.

Pris fra: 77.00 DKK.
Brætspil
Brætspil

Et brætspil er en god mandelgave, som kan deles med andre. Hvis ikke på selve juleaften, så i juledagene når freden har sænket sig og der er tid til at nyde hinandens selskab. Du kan med fordel vælge et spil, som kan spilles af både børn og voksne - men også holde dig til de kendte bestsellere som Besserwisser og Trivial Persuit.

Pris fra: 50.00 DKK.
Luksus brunch
Luksus brunch

Det er altid dejligt med brunch. Især fordi det er noget de færreste får gjort særligt ofte. Med et gavekort til en brunch i mandelgave, er der imidlertid god grund til at tage afsted - og denne gave kan bruges af alle. Selv børn vil synes det er hyggeligt at kunne invitere deres forældre ud at spise.

Pris fra: 250.00 DKK.
Gadgets
Gadgets

Der findes både sjove, praktiske og anvendelige gadgets på markedet og der er masser af muligheder for at finde en anderledes mandelgave i denne afdeling.

Pris fra: 49.00 DKK.
Bøger
Bøger

Bøger er også en god mandelgave. Måske er der en bestseller, der er svær at komme udenom og som passer til alle modtagerne i selskabet.

Der findes også flere forskellige årsbøger, der er både sjove og spændende for børn og voksne. For eksempel Guiness Rekordbog eller en bog med årets gang i billeder.

Pris fra: 49.00 DKK.
Biograftur
Biograftur

Alle elsker en tur i biografen, små som store. Derfor er et gavekort til bio en oplagt idé som årets mandelgave - også selvom deltagerne i mandelgavelegen bor langt fra hinanden. Du skal blot huske at købe et gavekort til en af de landsdækkende biografkæder. Så kan det benyttes i hele landet.

Pris fra: 149.00 DKK.

Gode råd til valg af mandelgave

Hvem vil ikke gerne huskes som den, der havde fundet den perfekte mandelgave? Netop! Derfor får du her 3 gode råd til at udvælge årets mandelgave.

Afstem årets mandelgave med deltagerne

Skal du finde en mandelgave til juleaften, vil der i mange tilfælde være aldersmæssig spredning på de potentielle modtagere. Dette kan du enten løse ved at vælge en mandelgave, som kan bruges af alle - unge som gamle. Her er særligt spiselige gaver eller gavekort oplagte.

Du kan også vælge at have to forskellige mandelgaver klar: En til voksne og en til børn. Du behøver ikke have to mandler, men vælger blot at udlevere den gave, der passer bedst til modtageren. Den resterende gave kan du måske selv bruge - eller også kan de resterende deltagere rafle om den.

Beslut dig for den pris, du vil give for mandelgaven

Så er det nemmere at udvælge en mandelgave. Som regel er mandelgaven blot en lille ting, men i nogle familier er budgettet en smule højere. Det er dog dig, der suverænt vælger, hvor meget årets mandelgave skal koste. Er du i tvivl, kan du eventuelt spørge vedkommende der købte gaven sidste år, hvad vedkommende gav for dén. Det kan nogle gange føles rart at kunne læne sig lidt op ad andre, hvad den slags angår.

De fleste køber mandelgaver der koster omkring 200 kroner, hvilket også åbner op for en masse gode muligheder.

Overvej antallet af gaver

Selvom skuffelse kan være en del af legen, kan den være svær at håndtere for de yngste. De fleste børn er nemlig i  forvejen en smule ude af balance på juleaften. Både fordi de har en masse forventninger de venter på bliver indfriet, og fordi juleaften som regel trækker en smule ud og de allermindste når at blive trætte, inden risalamanden serveres.

Det kan resultere i tårer hos lillesøster, hvis storebror får mandlen - eller omvendt. Nogle familier løser det ved enten at sikre sig, at ingen af børnene får mandlen, eller at der er trøstegaver til de øvrige børn.

At have principper i forhold til tab og vind med samme sind er helt sikkert både velment og en vigtig del af opdragelsen. Men at gøre en undtagelse juleaften sikrer, at aftenen glider nemt og at alle er glade.

Sådan får du fat i mandlen

Hvis nu din mandelgave er så god, at du gerne selv vil have fingre i den, findes der nogle gode råd du kan følge for at finde mandlen.

Statistisk set burde chancen for at få mandlen være lige stor for alle, hvis alle tager den samme mængde risalamande -men derfor kan man jo sagtens forsøge at øge sine chancer alligevel.

Undgå at tage fra toppen

Når mandlen lægges i skålen, bliver der som regel efterfølgende rørt rundt, indtil mandlen ikke længere kan ses. Derfor er det mindre sandsynligt at mandlen ligger i toppen af skålen og du kan derfor med fordel grave lidt dybere i skålen.

Hold dig fra kanterne

Sandsynligheden for at mandlen ligger helt yderst i skålen er ikke så stor, hvis man kigger på, hvordan de fleste mennesker rører rundt i en skål. Faktisk bør du øse op fra et sted mellem midten og kanterne - og grav gerne i samme hul som den, der tog før dig.

Lad være med at tage først

Hvis man antager, at de foregående personer ikke har fået mandlen, vil sandsynligheden for at få mandlen stige, jo længere hen man når i rækken af deltagere i kampen om årets mandelgave. Det skyldes, at mængden af risalamande eller risengrød er blevet mindre, samtidig med at mandlen stadig befinder sig i skålen.

Selvom der. som nævnt, grundlæggende er samme chance for at få mandlen uanset tur i rækken, er der dog en lille overvægt til dem, der ikke tager først.

De uskrevne regler, når årets mandelgave skal i hus

Reglerne for hvad man må - og ikke må - når jagten på mandelgaven sættes ind er ofte forskellige fra familie til familie.

Nogle regler går dog igen, når der øses risalamande op på tallerkenerne. Måske kender du allerede dem alle sammen eller også kan du måske overveje at indføre nogen af dem hjemme hos jer?

  • Den der har gemt mandlen tager sidst.
  • Den yngste får lov at starte - og den ældste slutter.
  • Det er forbudt at grave i skålen og lede efter mandlen.
  • Har man fået mandlen, må man ikke fortælledet før alle har spist op - så bevares spændingen.
  • Er der ingen, der har fundet mandlen - og kan I ikke spise mere - rafles der om årets mandelgave. Den der først slår en 6'er, får gaven.