Gave til autist

En autist er en person, som lider af det psykiske handicap autisme. Autister har sædvanligvis ikke et synligt handicap, men har sædvanligvis kommunikation- og sprogforstyrrelser, og kan desuden lide af tvangsmæssige gentagelser af bevægelser og ritualer. Derforuden kan de have problemer med at skabe sociale relationer. Skal du give en gave til en autist kan det være en god idé at alliere dig med personens nærmeste.

En autist kan tit have en eller flere særinteresser, som de går meget op i. Det vil derfor være oplagt at give en gave, der relaterer til denne/disse interesse(r). F.eks. et idol, en yndlingsfigur, bilmærker, solsystemet eller lignende.

Sådan finder du en god gave til en autist

Autisme er som regel en diagnose, som bliver stillet hos børn i en tidlig alder. Nogle børn vokser fra den, men da det er et handicap og ikke en sygdom, er det i reglen en livslang lidelse i større eller mindre grad. Derfor kan du naturligvis også komme ud for at skulle give en gave til en voksen autist.

Men uanset om det er en voksen, et barn eller en ung person, du skal give en gave til, så er det altså en god idé at tage hans/hendes nærmeste med på råd, med mindre du selv kender autisten rigtig godt.

Kalender og oversigt

Autister har brug for forudsigelighed, at aftaler overholdes, de fordyber sig i én ting ad gangen og skal ofte have hjælp til at gå i gang med noget nyt. Derfor kan en kalender være til stor hjælp i det daglige.

  • Magnetisk kalender – En magnetisk kalender kan skifte udseende dag for dag, uge for uge og måned for måned. Således kan f.eks. dagens eller ugens gøremål plottes ind, hvad skal der gøres, hvor længe skal det gøres, hvad skal der ske bagefter, og hvem hjælper til? Find inspiration her.

Sansegaver

Mange personer med autisme elsker at få sanserne stimuleret – synssansen, følesansen, lugtesansen osv. Og der findes rigtig mange produkter, som kan stimulere sanserne.

  • Fidgetspinner – En fidgetspinner kan både stimulere syns- og følesansen, samtidig med at den kan virke beroligende. Men tjek lige med autistens nærmeste, for en del autister kan samtidig have andre handicap/sygdomme, som f.es. epilepsi, og så skal du lige passe på med at købe én af dem med flimrende lys, for de kan fremprovokere epilepsianfald. Find dem her.
  • God musik – En CD med autistens yndlingsmusik og et par gode hovedtelefoner vil også være en gave, der vil vække glæde og stimulere høresansen. Find inspiration her.
  • Massagepuder eller -apparater – En vibrerende pude eller apparat vil ikke alene give massage og velbehag, men vil også stimulere berøringssansen. Find inspiration her.

Oplevelser

En autist lukker sig tit inde i sin egen verden, men det betyder ikke, at han/hun ikke har brug for at opleve noget. Vælg et sted med en oplevelse, der falder i autistens interesser.

  • Samlinger og museer – En tur i Legoland kan være en stor oplevelse eller en tur i Kattegatcenteret, hvis det er det, der interesserer. Find inspiration her.
  • Action – Men der kan også være mere kul på som en oplevelse i en vindtunnel, en tur på en klatrevæg eller en tur i en racerbil som passager. Find inspiration her.

Find flere ideer til gode oplevelsesgaver her eller besøg vores guides med gaver til ham og gaver til hende.