Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Gave til autist

Når du skal finde en gave til en autist, er det en god ide ikke kun at tænke på selve gaven, men også omstændighederne omkring den.

Som autist kan det nemlig føles som en udfordring at skulle modtage gaver. Uforudsigeligheden i hvad der gemmer sig bag gavepapiret, kan endda kræve mange mentale ressourcer. Hos nogle autister så mange, at det allerede kan fylde og skabe bekymringer i perioden op til enten fødselsdag eller juleaften.

Derudover kan det føles svært at være det midtpunkt, som man naturligt bliver, når en gave skal pakkes op. Alle kigger forventningsfuldt og spændte på reaktionen hos gavemodtageren, samtidig med, at der er en række uskrevne sociale regler omkring det at give gaver til hinanden: Man skal være glad, sige tak og gerne virke overrasket og taknemmelig, selvom man måske hverken er det ene eller det andet.

Måske kan det også være svært at åbne gaven: Gavebåndet kan drille, tapen klistre og alle venter utålmodigt. Alt sammen noget, der som autist kan føles overvældende.

Tips til gaver til autister

Nogle autister finder ro i at vide, hvad der gemmer sig i selve pakken, inden de åbner deres gave. For neurotypiske kan det måske føles som ødelæggende for overraskelsen, men her er det vigtigt at have i fokus, at en gave først og fremmet skal vække glæde hos modtageren.

Hvordan den gør dét, er forskelligt fra person til person.

Forældre til autister tager ofte barnet med ud for at købe deres gaver selv, så de ved, hvad der venter. Alternativt kan man som autist få mere ro omkring situationen ved at hjælpe med at pakke for eksempel julegaverne ind, og på den måde på forhånd vide, hvilke gaver der venter.

Skal du selv købe en gave til en autist, kan du måske hjælpe modtageren ved at pakke gaven ind i cellofan eller gennemsigtigt gavepapir. Det gør man i forvejen ofte til bryllupper, receptioner eller andre større fester, så det er ikke hverken uset eller ualmindeligt. På den måde kan man som autist få længere forberedelsestid i forhold til gavens indhold. Samtidig slipper man for at skulle pakke sin gave op og undgår dermed at skulle være midtpunkt.

Ligesom det er tilfældet for alle andre mennesker, er der dog naturligvis også forskel fra en autist til en anden, når det kommer til, hvordan alt det med gaver opleves bedst. Det bedste du kan gøre, er derfor at spørge dig frem.

Gode gaver til autister

Da mange autister – som allerede nævnt – ikke nødvendigvis sætter pris på overraskelser, kan det være en god ide at bede om et ønske eller to. Måske ved modtageren nemlig allerede, hvad der kunne være rart at få i gave. Det kan også være, at netop den autist, som du er så heldig at have i dit liv, faktisk godt kan lide at modtage noget uventet.

Er det tilfældet får du her en række idéer.

  • Oplevelser. Der er masser af ting at opleve, og selvom struktur og planlægning kan være vigtigt som autist, kan det sagtens kombineres med gode oplevelser. Måske har modtageren af din gave en særlig interesse, der kan styrkes med et besøg på enten et museum eller i en temapark. Find inspiration til gode oplevelsesgaver her.
  • Hobby. Fordybelse er en af de mange styrker, man som autist kan være den heldige indehaver af. Derfor opstår der også typisk helt naturligt en eller flere hobbyer. Når du kender dén, er det nemt at finde en gave. Måske er det puslespil, bøger om et særligt emne eller fremstilling af smykker?
  • Sansegaver. Nogle gange kan nervesystemet være på overarbejde, fordi - vi alle sammen - lever i et samfund med konstante stimuli. For nogle autister kan blid massage hjælpe nervesystemet til at falde til ro, men fordi dette involverer berøring af et andet menneske, er det ikke altid muligt. Enten fordi modtageren af din gave bor alene, eller fordi vedkommende helst undgår den slags sociale situationer. Derfor kan et massageapparat være en god gave til en autist. For eksempel i form af en massagepude til sofaen. Spørg dig dog frem inden, så du er sikker på, at din gave er en god af slagsen.