Info og regler om pengegaver
I disse tider er det blevet populært at give pengegaver, når vi eksempelvis er til fødselsdag, til konfirmation, til guldbryllup eller lignende festligheder. Men hvor meget må du egentlig give i pengegave? Og er der nogle sjove måder at give pengegaver på?
Alt det dykker vi ned i her, hvor vi kommer nærmere ind på reglerne omkring pengegaver, så du ikke får givet mere end det, du må. Og så kommer vi med forslag til anderledes måder at give pengegaver på, som du kan lade dig inspirere af.
Pengegaver til konfirmation
Konfirmationen er en af de festligheder, hvor der bliver givet rigtig mange pengegaver. Konfirmanderne ønsker sig nemlig tit penge, og det er en nem gave at give for de fleste, da de på den måde ikke skal ud og finde en gave til en konfirmand, der ikke engang har lavet en ønskeliste.
Hvis du ikke har nogle ideer til, hvad du skal give konfirmanden næste gang, du bliver inviteret til en konfirmation, kan du jo overveje at give ham eller hende en pengegave.
Du kan eventuelt vælge at følge et af vores forslag herunder og give pengegaven på en alternativ måde, hvis det bare er kedeligt at dukke op med en kuvert med penge i. Selvom det er det samme i sidste ende for konfirmanden, ser det trods alt lidt bedre ud at komme anstigende med en stor og flot gave til gavebordet end bare endnu en kuvert, som alle andre også giver.
Sjove pengegaver
Der er nemlig mange forskellige, anderledes og sjove måder at lave pengegaver på. Hvis du ikke selv kan komme på en ide til en sjov pengegave, har vi herunder lavet fire forslag til dig, som du bare kan kaste dig ud i, næste gang du gerne vil give en anderledes pengegave.
Blomst med penge
Du kan eksempelvis overveje at lave en blomst, hvor du har skiftet bladene ud med pengesedler i stedet for. Dette egner sig naturligvis bedst til pengegaver på et højere beløb, da der skal nogle sedler til, før det ser ud af noget.
Gem pengene i balloner
Du kan også vælge at gemme pengene i balloner. På den måde skal modtageren poppe ballonerne for at få pengene ud af dem. Det ser også godt ud på gavebordet med en række balloner, og du bestemmer selv, hvor mange balloner du vælger at gemme pengene i.
Penge forklædt som mad
Du kan også vælge at servere pengene som mad. Du kan eksmepelvis gemme pengene formet som en pizza i en pizzaæske. Eller du kan folde pengesedlerne, så de ligner pommes frites og putte dem i en papæske fra McDonalds eller Burger King.
Penge i en chokoladeæske
Du kan også tømme en æske chokolade og putte penge i. Det giver dig blandt andet også mulighed for at give mønter, hvis du ikke skal give en så stor pengegave. Der er også plads i æsken til at veksle mellem både mønter og sedler, hvis det er det, du har lyst til.
Tjek op på hvor meget du må give
Der er nogle regler for, hvor mange penge du må give, hvis du skal give penge i gave, inden der skal betales skat af pengene. Er du velhavende, og vil du eksempelvis give dit barn en pengegave, er gaven kun skattefri op til et bestemt beløb. Overstiger gaven dette beløb, skal modtageren, i dette eksempel dit barn, altså betale skat for at modtage gaven.
Beløbet er fastsat af SKAT, og det ændrer sig som udgangspunkt fra år til år. I 2019 må du eksempelvis give 64.300 kroner skattefrit til dit barn eller barnebarn. Det samme gælder den anden vej, hvis du gerne vil give penge til dine forældre eller dine bedsteforældre - så er beløbet også på 64.300 kroner, inden der skal betales skat.
Se her hvornår du skal betale skat af pengegaver, og vær igen opmærksom på at beløbet ændrer sig år til år.