Den ultimative gave til parcelhus-familien

I Danmark bor mere end halvdelen af hele befolkningen i parcelhus, når man både medregner børn og teenagere. Derfor er det oplagt at vælge en gave som hele familien kan få nytte af, nemlig et legetårn! 

En af glæderne ved at bo i hus er jo netop at man her får en række muligheder ved sin have, der eksempelvis ikke er gældende til de mange danskere som bor i lejligheder.

Legetårnet til børn og unge

En ting som de fleste af os kan blive enige om er at legetårne er oplagte til de husstande med plads i haven. Her kan børnene i familien få deres eget lille område, som de i mange tilfælde vil sætte pris på selv at indrette, ligesom de i et legetårn også kan få lidt ro fra resten af familien hvis det ønskes.

Yderligere opfordrer det børnene på en positiv måde til at komme udenfor noget oftere, ligesom det sætter gang i den kreative leg når børnene har legekammerater på besøg. Vi anbefaler eksempelvis at i lader børnene hænge deres kunst op i legetårnet, og de gamle hynder eller tæpper der måske ellers var endt på lossepladsen, kan få nyt liv i legetårnet.

Generelle overvejelser før køb af legetårn

Vi har spurgt Fatmoose, der er forhandler og ekspert på alt hvad der omhandler legetårne, om hvad man bør være opmærksom på hvis man ønsker at købe et legetårn, enten til sig selv eller som gave til børnebørn eller lignende. 

Ønskede funktioner

Der er mange forskellige tilvalg man kan vælge til et legetårn, eksempelvis et lille hus med tag, rutsjebane eller gynger. Her er det vigtigt at tage højde for børnenes alder, såvel som deres aktivitetsniveau. Er de aktive og går til sport i fritiden, kan det være perfekt med gynger eller mulighed for at kravle. 

Er børnene derimod mere til hygge og afslapning, kan det være bedre at vælge et legetårn med en lille hule som børnene kan indrette efter deres egen smag. De fleste børn i alderen 3-12 år sætter også pris på en rutsjebane, ligesom gynger også især er populære hos de yngre børn.

Frihed til alle

Et legetårn er ikke blot et perfekt sted for børn at lege i haven, det giver også resten af familien frihed og glæde. Forældrene kan nemlig få lidt pause fra larmen, især hvis barnet har legekammerater på besøg, og det giver samtidig også en mulighed for at teenageren i familien har et privat sted at opholde sig, hvis de har en kæreste eller venner på besøg.

Velegnet til de fleste

Før man køber gaver til familien med baghave, er det vigtigt at sikre sig de rent faktisk har plads og lyst til hvad end man finder på. En stor oppustelig svømmepøl kan lyde som en god idé, men hvis familien ønsker at spare på vandforbruget, eller har spædbørn, så er det måske bedre at vælge noget andet.

Byg selv eller ej?

Samtidig anbefaler Fatmoose at vælge et børnelegetårn man selv kan bygge, hvis man ellers er handy med håndværktøjet. Det giver nemlig en perfekt anledning til kvalitetstid med børnene i familien, hvis man sammen arbejder på at bygge og opstille tårnet i fællesskab, frem for at der kommer en montør eller to mens børnene er i skole.

Det er ikke svært at samle et legetårn selv, og alt afhængigt af hvilken type man vælger er det noget der kan klares på relativt kort tid, og stadig være sikkert og stabilt nok til at kunne holde til mange års leg og slid.

Hvilke materialer?

Der er stor forskel på hvilke materialer der anvendes i de forskellige produkter til salg på markedet. I Danmark har vi altid været utroligt glade for massivt træ, og det ser da også både pænt ud, samt holder i lang tid, men det er også muligt at vælge legetårne med dele af plastik eller metal. Det afhænger af formålet, såvel som kvaliteten og det udtryk man ønsker at have i sin have.

I dag bliver langt de fleste legetårne udviklet til at tage højde for skarpe kanter og farlige overflader, så man som forælder ikke behøver bekymre sig om at børnene kommer til skade mens de leger i baghaven, så længe producenten eller leverandøren har styr på sagerne.