Barselsgave ideer

 Hvis du skal på barselsbesøg, så kan du ikke troppe op uden en barselsgave. På denne side kan du finde ideer til gode barselsgaver, samt gåde råd til hvordan både du, og familien der lige har fået barn, kan få en god oplevelse ud af det.

Indholdsfortegnelse

Sådan finder du den bedste barselsgave

Personer der lige er blevet forældre, og som måske også har børn i forvejen, har ikke det store overskud i en god periode efter fødslen. Det er noget du i høj grad bør tænke over. Både inden du skal på barselsbesøg, men også når du skal finde en god barselsgave.

Spørg hvad de ønsker sig
Det bedste du kan gøre er at spørge hvad barn eller forældre mangler eller ønsker sig, og det er der mange grunde til. Nogle af dem kommer her:

 • Der er mindre sandsynlighed for at de skal bytte din gave.
 • De har en chance for at få noget de reelt mangler, og slipper for at bruge tid på at købe det selv.

Uanset om det lykkes dig at få forældrene til at give input til din barselsgave eller ej, så kan du finde inspiration til gaven i følgende afsnit:

Tænk dig om
Mange kommende mødre, og nogle fædre, bygger rede mens de er gravide og køber mange af de ting de ved de kommer til at mange i de første mange måneder når barnet er kommet. Derfor bør du hvis du køber tøj eller andre ting til babyen, sikre dig at de ikke har det i forvejen. 

Derudover er følgende råd gode at følge:

 • Hvis du køber tøj til babyen, så sørg for at du køber det stort nok. Babyens størrelse og hvor meget tøj forældrene har i forvejen spiller ind. Du bør nok købe tøj i str. 56 til en nyfødt (og gerne derover), for at være nogenlunde sikker på at babyen kan passe det, samt at forældrene ikke har masser af tøj i denne størrelse i forvejen.
 • Er der nogle ting du kan købe som vil hjælpe familien med at klare hverdagen det næste stykke tid?
 • Er der noget du kan gøre for at hjælpe familien igennem den næste hårde tid?

Nogle af disse ting kommer vi yderligere ind på i afsnittet "hjælp familien i stedet".

Hvad skal gaven koste?

Barselsbesøg er oformelle og korte, så forældre og barn hurtigt igen kan få ro på. der bliver sjældent disket om med de store ting af værterne, da overskuddet sjældent er til det og det er slet ikke det der skal og bør være i fokus.

Derfor behøver gaven heller ikke være enormt dyr. Det er meget normalt prisen på en barselsgave ligger på omkring 100 kr. og opefter. Alt afhængigt af din relation til barn og forældre selvfølgelig.

Prisen på gaven kommer også an på hvad i plejer at gøre. Hvis du fik en fin barselsgave af dem du nu skal besøge, da du fik barn, bør du jo give for nogenlunde det samme til dem.

Alt i alt er prisen på gaven dog ikke så vigtig.

Barselsgaver til baby

Hvad pokker giver man til en baby i barselsgave? Efter vores mening er noget at det det bedste du kan gøre at spørge forældrene hvad de mangler eller synes er en god ide. Alternativt bør du gå efter noget der kan bruges i lang tid eller senere i barnets liv.

Det kan f.eks. være:

 • Sengetøj - Når babyer og børn skal sove har de brug for sengetøj. Måske endda flere sæt end voksne, da der kan ske uheld med gylp og lignende. Find det her.
 • Bamser - Alle børn elsker bamser og tøjdyr. Find dem her.
 • Sutteklude - Sutteklude til babyer og små børn er også altid en god gave. Evt. med navn på. Find dem her.
 • Tøj - Hvis du vil købe tøj til en baby, så sørg for at købe det stort nok. Mindst str. 56 til en nyfødt, da forældrene ofte har meget tøj til mindre børn. Find det her.
 • Praktiske ting til spisetid - Så snart børnene kan begynde at få grød er det praktisk med nogle holdbare krus, glas, tallerkener og andre ting til spisetid af plastik. Find det her.
 • Ting med navn på - Personlige gaver til babyen er også en god ide. Find ting med navn på lige her.
 • Børnebøger - Børn kan godt lide at kigge i bøger eller få læst en godnathistorie. Køb nogle gode børnebøger som gave. De kan helt sikker bruges på et tidspunkt i barnets liv. Find dem her.
 • Puslespil - Der findes også puslespil til små børn. Når de laver puslespil udvikler det deres motorik, så puslespil er en rigtig god gave. Find det her.
 • Gåcykel - Lige så snart barnet har lært at gå og har mod på mere, så er en gåcykel fantastisk. Det er godt for deres motorik, og det er ofte meget nemmere for dem at lære at cykle efterfølgende. Find dem her
 • Legetøj - Legetøj er et stort hit for børn i alle aldre. Find et stort og overskueligt udvalg lige her.

Husk en lille gave til storebror og storesøster

Hvis der også er større børn i familien du skal besøge, så kan det være en rigtig god ide at have en lille gave med til dem også.

At få en lillebror eller storesøster er også en stor omvæltning for de store søskende, og de kan måske nemt komme til at føle sig overset i en periode, da al (eller meget) fokus er rettet mod den lille ny.

Hvis du ud over en god gave til forældre eller baby også har en lille ting med til de store børn, så kan du ikke gøre det bedre. Det behøver ikke være noget dyrt.

En lille pose slik eller lignende er ofte noget der falder i god jord.

Barselsgave til mor og far

Foretrækker du at finde en barselsgave til forældrene, så er der også mange gode gaveideer til nybagte forældre.

Det kan f.eks. være:

 • Madvarer eller gavekurve - Mange (især mødre) har måtte undvære en del lækre mad og drikkevarer mens de var gravide og mens de ammer. Giv dem en kurv med lækre varer fra det lokale supermarked eller giv dem en lækker gavekurv. Find det her eller her.
 • Oplevelser - Mange nybagte forældre glæder sig ofte til oplevelser. De har ofte ikke prøvet andet end daglige rutiner eller set meget andet end hjemmet 4 vægge i en længere periode. Derfor kan oplevelser være en god gave, så de har noget at se frem til. Find fede oplevelser til par lige her.
 • Babyudstyr - Alle forældre kan bruge ekstra babyudstyr som f.eks. bleer, sutteklude, stofbleer, tøj, sengetøj og meget andet. Find det her.
 • Gavekort til den lokale frisør - De fleste mødre har i løbet af graviditeten og i starten som nybagt mor ikke haft så meget fokus på dem selv og deres udseende. Et gavekort til at få ordnet håret falder ofte i rigtig god jord.
 • Gavekort til en babyfotograf - Det er sjovt for alle forældre at se på billeder af deres små guldklumper senere i livet. Og tiden hvor de er babyer er ovre på ingen tid. Desuden er babybilleder også fantastiske gaver til bedsteforældre.
 • Blomster - Du kan også vælge at komme med en flot buket blomster til de nybagte forældre som barselsgave. Du kan f.eks. bestille dem her.

Hjælp familien i stedet

En god barselsgave behøver ikke være noget der koster mange penge. Det kan sagtens være noget der hjælper familien i stedet.

Faktisk kan det være noget familien kommer til at sætte meget mere pris på end en gave du har købt til dem eller barnet.

Gode ting du kan gøre for familien, og som kan erstatte en gave er f.eks.:

 • At du selv har kage med til kaffen, og også tilbyder at lave kaffen når du er dukket op.
 • At du tilbyder at hjælpe med at rydde op i huset - eller i det mindste efter dig selv når du har været på besøg.
 • At du tilbyder din hjælp til rengøring af huset en gang i ugen de første 2 måneder efter fødslen.
 • At du kommer med hjemmebag til fryseren, som kan tages frem når der kommer flere barselsbesøg.
 • At du laver god og nem mad til familien der kan fryses ned, og nemt forberedes som aftensmad.
 • At du tilbyder at passe barn/børnene så snart mor er færdig med at amme (hvis hun gør det), så forældrene kan komme på date og opleve virkeligheden igen.
 • At du tilbyder at tage dig af de store søskende (hvis der er nogle af dem), så forældrene kan koncentrere sig om det nyeste medlem af familien i en weekend i fred og ro.

Alle ovenstående eksempler kan naturligvis stadig kombineres med en barselsgave enten til baby eller forældre, men så behøver gaven måske ikke at være så stor.

Gode råd om dit barselsbesøg

Som tidligere nævnt så er det en stor omvæltning for en familie at få et lille barn, og det er derfor sjældent det store overskud til hverdagens gøremål. Ofte er de første måneder, for mange familier, ren overlevelse.

Derfor er barselsbesøg heller ikke altid familiens behov, men ofte de besøgenes behov. Familien vil sikkert med stolthed vise vidunderet frem, men for dem er det sjældent barselsbesøg der står øverst på ønskelisten i ugerne og månederne efter en fødsel.

Det er også i din interesse at få et hyggeligt besøg, så når du skal på barselsbesøg, så tænk på disse ting for at være så skånsom mod familien som muligt:

 • Pres ikke på for et barselsbesøg for hurtigt. Vent gerne mindst et par uger inden du stikker en føler ud. Især hvis familien har haft et træls fødselsforløb med mange dage på sygehuset, komplikationer hos mor eller barn og lignende.
 • Kom ikke uanmeldt. Du bør aldrig dukke op uanmeldt, da det kan være turtur for familien. Måske rammer du dem på et tidspunkt midt i en velfortjent lur, et øjeblik hvor babyen endelig er faldet i søvn, eller hvor overskudet til besøg er helt i bund. Så aftal for guds skyld en tid.
 • Forvent ikke at blive vartet op. Forvent og accepter på forhånd at deres hjem roder, er beskidt og at du ikke bliver vartet op. De har andre ting at tænke på. 
 • Bliv ikke for længe. Du bør ikke blive ret længe. Sig på forhånd at du kun bliver en time, så der ikke opstår en situation hvor værterne føler de bliver nødt til at smide dig ud.
 • Respekter familiens regler. Nybagte forældre har bestemte regler om hvad du må i forhold til deres spædbarn. Så du skal acceptere, hvis de ikke ønsker at du må holde babyen den første tid, eller babyen ikke forstyrres hvis han/hun sover osv. Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt i forhold til det du gerne vil. 

Hvis du har ovenstående huskeregler i tankerne, skal du nok få et behageligt besøg, og være velkommen igen en anden gang.